Φοβίες : Ο εφιάλτης της καθημερινότητας

Φοβίες ή Φοβικές Διαταραχές ανήκουν στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών και είναι πολύ διαδεδομένες σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στον γυναικείο πληθυσμό.

Η φοβία είναι ένας παράλογος και επίμονος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, χώρο, κατάσταση ή δραστηριότητα, που σαν αποτέλεσμα έχει το άτομο να προσπαθεί έντονα να αποφύγει αυτό που φοβάται. Αν και το άτομο αναγνωρίζει ότι οι φόβοι του είναι υπερβολικοί ή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μολαταύτα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το φοβικό αντικείμενο. Στις περιπτώσεις όπου αυτή η συμπεριφορά αποφυγής δεν επηρεάζει σημαντικά την φυσιολογική λειτουργικότητα του ατόμου, η φοβική συμπεριφορά δεν αποτελεί διαταραχή.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οι φοβίες διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

αγοραφοβία, κλειστοφοβία, ακροφοβία, κοινωνική φοβίαΚοινωνική Φοβία: Φόβος εξευτελισμού ή αμηχανίας σε κοινωνικές καταστάσεις ή σε περιπτώσεις που το άτομο θα εκτεθεί μπροστά σε ακροατήριο.
Αγοραφοβία: Φόβος να είναι κανείς σε μέρη ή καταστάσεις από όπου η φυγή μπορεί να είναι δύσκολή, ή καταστάσεις στις οποίες το άτομο μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση ή αβοήθητο να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του πανικού. Η συγκεκριμένη φοβία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαταραχή πανικού.
Ειδική Φοβία: Φόβος συγκεκριμένων καταστάσεων ή αντικειμένων. Η πιο συνηθισμένη μορφή ειδικής φοβίας, είναι η φοβία για τα ζώα ενώ άλλες μορφές ειδικής φοβίας είναι η κλειστοφοβία και η ακροφοβία.

φοβίες, φοβία ζώων, αγοραφοβία, κοινωνική φοβίαΤα συμπτώματα που συνοδεύουν συνήθως τις φοβίες είναι : Αισθήματα φόβου, πανικού, τρόμου, φρίκης, ταχυκαρδία, δύσπνοια, τρέμουλο και μια ακατανίκητη επιθυμία γρήγορης απομάκρυνσης και αποφυγής από την κατάσταση που προκαλεί τη φοβία . Οι αντιδράσεις του ατόμου είναι αυτόματες, εκτός ελέγχου και στην ουσία κυριαρχούν στις σκέψεις του και δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει με ευκολία ή να τις κατανικήσει ενώ συμβαίνει πολλές φορές το άτομο να λαμβάνει ακραία μετρά για την αποφυγή του φοβικού ερεθίσματος.
Η αιτιολογία για την ανάπτυξη των φοβιών δεν έχει αποσαφηνιστεί. Η έναρξη μιας φοβίας μπορεί να συνδεθεί με ένα τραυματικό γεγονός. Συχνά όμως δεν υπάρχει ένας τέτοιος συσχετισμός, ή εάν υπάρχει μπορεί να μην γίνεται αντιληπτός.

Αποτελεσματική θεραπευτική απάντηση για να μπορέσει το άτομο να ξεπεράσει τον φοβικό αντίκτυπο είναι η συστημική ψυχοθεραπεία και η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Ο ψυχοθεραπευτής στοχεύει να βοηθήσει το άτομο να αναλογιστεί τις αιτίες που οδήγησαν στην φοβία και μέσω τις εκλογίκευσης να αμβλύνει τις ακραίες αντιδράσεις στο ερέθισμα ή την κατάσταση, ταυτόχρονα βοηθά το άτομο να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα αισθήματα τρόμου και πανικού που βιώνει λόγω της φοβίας.

Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι οι Φοβίες είναι πολύ συχνές σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και πολλές φορές επηρεάζουν αρνητικά και μεταβάλλουν την ποιότητα ζωής, για τον λόγο αυτό είναι χρήσιμο να αναζητείται έγκαιρα βοήθεια από  επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ώστε να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποφασιστικά το πρόβλημα.

 

Epilysi
Epilysi
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γρηγ. Λαμπράκη 10
& Ν.Εγνατία
Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

Δετ-Παρ: 09:00 – 21:00
Σαβ: Κλειστά
Κυρ: Κλειστά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2310 912382
info@epilysi.com