Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρόνος: Καλύτερα. Όχι ταχύτερα.

Ανάκληση από το ιστολόγιο arbeitssuchender.com

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται τον χρόνο σαν μια γραμμή. Δηλαδή γραμμικό. Κάτι σχετικά αστείο, αν σκεφτούμε πως τα ρολόγια μας είναι στρόγγυλα και οι δείκτες κάνουν κύκλους. Ο χρόνος περνάει, προσπερνάει, κυλάει αργά, γρήγορα ή κάπως αλλιώς. Ο χρόνος συχνά θεωρείται εχθρός. Τον μετράμε σε ώρες, μέρες, βδομάδες και χρόνια και δημιουργούμε ακατανόητες συνήθειες και έννοιες. Καταλήγουμε σε φράσεις «αγώνας εναντίον του χρόνου».

Σε ένα κόσμο γιγαντιαίων επιταχύνσεων, με ταχύτατες τεχνολογίες και γρήγορους τρόπους μετακίνησης, θεωρείται φυσιολογικό να βιάζεσαι. Όμως, έχοντας τέτοιες τεχνολογίες, δεν θα έπρεπε να βιαζόμαστε λιγότερο; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Πρέπει να πηγαίνουμε ταχύτερα ή καλύτερα; Όταν ο χρόνος είναι εχθρός σου, τότε μοιάζει σωστό να τρέξεις, να βιαστείς, να επιταχύνεις. Πόση επιτάχυνση και βιασύνη αντέχει ένα άτομο είναι καθαρά δικό του θέμα και θέμα αντοχής. Αυτό συμβαίνει όταν ο χρόνος είναι εχθρός σου, δηλαδή όταν εσύ βλέπεις τον χρόνο εχθρικά.

Η οπτική γωνία μας αλλάζει, όταν ο χρόνος είναι σύμμαχος . Σε νοιάζει λιγότερο το που και πόσο κοιμάσαι. Ξυπνάς χαράματα ή αργά το πρωί και είναι καλή η μέρα σου. Ο χρόνος είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος που μπορείς να φανταστείς. Ο χρόνος που ευχαριστιέσαι, που τον χαίρεσαι, που ξεκουράζεσαι είναι χρόνος εποικοδομητικός κι όχι χαμένος. Χαμένος χρόνος είναι ο χρόνος που περνάς κάνοντας πράγματα που αντιπαθείς, ή ακόμα χειρότερα, πράγματα για τα οποία αδιαφορείς. Όταν ο χρόνος είναι σύμμαχος σου, οσμίζεσαι πιο έντονα, βλέπεις πιο καθαρά και όλες σου οι αισθήσεις είναι σε διέγερση. Σου δίνουν την δυνατότητα να σκέφτεσαι. Να σκέφτεσαι καλύτερα. Αν το ρολόι είναι φίλος σου τρέχει μαζί σου και υπέρ σου. Όχι εναντίον σου.

Χρόνος. Δεν είναι απλά νούμερα σε έναν πίνακα, ούτε δείκτες που γυρνάνε επιτόπου. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο από τον χρόνο. Είναι ο ανεκτίμητος σύμμαχος για τον ημερήσιο ρυθμό και την υγιή καθημερινότητα. Πήγαινε καλύτερα. Όχι ταχύτερα.

 

Ο Χαράλαμπος Καρπουχτσής είναι πολιτικός επιστήμονας και ζει στο Βερολίνο.

http://arbeitssuchender.com/

 

Τελευταία άρθρα από τον Σταύρος Καρπουχτσής