Τι σκέψεις και εικόνες πλημμυρίζουν το μυαλό σας όταν ακούτε την λέξη «Χριστούγεννα»; Πολύ περισσότερο τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ένα στολισμένο γιορτινό σπίτι γεμάτο δώρα, πιατέλες με γλυκά, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις; Ρομαντικές αποδράσεις σε υπέροχους προορισμούς; Αγορές και βόλτες σε στολισμένες πόλεις ; Ή μήπως πάλι σκέφτεστε τις ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα για τις συνεχείς γιορτινές ετοιμασίες ή τον αγώνα δρόμου για να είναι τα πάντα στην εντέλεια και να ευχαριστήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τον κοινωνικό σας περίγυρο; Μήπως σκέφτεστε τα υπέρογκα ποσά που δυσκολεύστε να ξοδέψετε για ικανοποιήσετε τις γιορτινές απαιτήσεις; Μια αίσθηση μοναξιάς και η σκέψη ότι και πάλι μόνοι σας θα κάνετε γιορτές σας ταλανίζει; Μήπως μια μονοτονία και μια αίσθηση ότι το έργο το έχετε ξαναδεί;

Για πολλούς ανθρώπους η περίοδος των γιορτών είναι περίοδος περισυλλογής, αναδιοργάνωσης, αυτοκριτικής και αξιολόγησης του εαυτού. Κάποιοι άνθρωποι επίσης μπαίνουν βαθύτερα σε διαδικασίες αυτομομφής και απολογισμού, κατηγορώντας τους εαυτούς τους και αποδίδοντας ευθύνες για χαμένες ευκαιρίες και λάθη, ενώ ταυτόχρονα κατακλύζονται από άγχος για το μέλλον. Κάποιες έρευνες συντείνουν στο γεγονός του ότι οι χριστουγεννιάτικες διακοπές προκαλούν αυξημένο άγχος και σε παιδιά και μεγάλους κυρίως λόγω των πολλών απαιτήσεων που έχουν διαμορφωθεί στην σύγχρονη κοινωνία.

Η μελαγχολία των εορτών δεν είναι ένα μονοσήμαντο φαινόμενο αλλά επηρεάζεται και διαμορφώνεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες καθώς και από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθένα. Οι υπέρμετρες απαιτήσεις που έχει θέσει η κοινωνία μας για τις γιορτές, η εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων, η πεποίθηση ότι πρέπει να περάσουμε καλά-καλύτερα από πέρυσι δημιουργούν κάποιες φορές καταπιεστικές και σχεδόν αφόρητες καταστάσεις για πολλούς από εμάς. Πολύ περισσότερο στις μέρες μας όπου η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει κατά πολύ την κοινωνία μας και οι οικονομικές δυσκολίες είναι γεγονός για τους περισσότερους ανθρώπους. Επίσης, η δυσκολία να βρεθεί κάποιος με αγαπημένα πρόσωπα, με συγγενείς, φίλους λόγω διάφορων λόγων που μπορεί να περιλαμβάνουν θάνατο, ασθένεια, απόσταση ή ρήξη στις σχέσεις ή ακόμη και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, γιγαντώνει την μοναξιά αυτές τις μέρες. Ακόμη, η περίοδος των γιορτών είναι δυσκολότερη για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες και συσσωρευμένη μοναξιά.

Αντίδοτο στην μελαγχολία των γιορτών είναι οι ρεαλιστικότερες προσδοκίες, ο κατάλληλος ρυθμός στο μέτρο του δυνατοτήτων του καθένα μακριά από καταναγκαστικές πεποιθήσεις και στόχους ανέφικτους. Ευθύς εξαρχής ίσως να πρέπει να προσαρμοστούμε με την σκέψη ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε ή να δείχνουμε ευτυχισμένοι, ούτε είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε υπέροχα και λαμπερά, αν κατεβάσουμε τον πήχη ίσως να περάσουμε τις μέρες αυτές ικανοποιητικά. Άλλωστε, του χρόνου τα πράγματα μπορούν να είναι καλύτερα κι όχι κάθε πέρυσι και καλύτερα όπως είθισται να λέμε. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν, κάποιες ώρες εθελοντισμού σε συνανθρώπους μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη μπορούν να μας δώσουν απρόσμενα συναισθήματα ή ακόμη να δώσουμε την προσοχή μας και την εκτίμηση μας σε πρόσωπα και καταστάσεις που είχαμε εκτιμήσει λιγότερο από όσο τους αξίζει κι αυτό να μας προσφέρει περισσότερα από αυτά που προσδοκούσαμε.

xristougenna-2

 

Epilysi
Epilysi
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γρηγ. Λαμπράκη 10
& Ν.Εγνατία
Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

Δετ-Παρ: 09:00 – 21:00
Σαβ: Κλειστά
Κυρ: Κλειστά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2310 912382
info@epilysi.com