Το άγχος είναι ένα βασικό συναίσθημα, ζωοποιός δύναμη η οποία έχει βοηθήσει την ανθρώπινη επιβίωση και έχει ενισχύσει την ύπαρξη του ανθρώπου μέσα στις χιλιετίες. Αν οι άνθρωποι δεν είχαν άγχος επιβίωσης δεν θα είχαν βγει ενδεχομένως ποτέ από τις σπηλιές να κυνηγήσουν για την τροφή τους, αν δεν υπήρχε το άγχος δεν θα μάθαιναν να προφυλάσσονται από τις κακοτοπιές τις δυσκολίες και κάθε είδους μεταβολή του περιβάλλοντος.

 

Στην σύγχρονη εποχή που πολλά από τα βασικά θέματα επιβίωσης έχουν επιλυθεί (φαινομενικά έστω), το άγχος φαντάζει να μην έχει λόγο ύπαρξης. Από επιστημονικής πλευράς πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως το άγχος είναι ένα ασυνείδητο σήμα πως ελλοχεύει κάποιος υπαρκτός ή φανταστικός κίνδυνος, δηλαδή ο κίνδυνος είτε υπάρχει είτε εμείς μπερδευτήκαμε και απλά νομίσαμε πως υπάρχει.

 

Το άγχος επίσης παράγεται συχνά όταν νιώθουμε ενοχές και τύψεις συνείδησης, όταν έχουμε φόβο πως θα ζημιωθούμε, ή  από φόβο πως δεν γινόμαστε αρεστοί, ή από φόβο πως θα χάσουμε ότι αγαπάμε, ή από φόβο πως θα μας τραυματίσουν, θα μας απορρίψουν, ή εν τέλει από φόβο πως θα χάσουμε την αίσθηση και τα όρια του εαυτού μας.

 

Η θετική-ζωοποιός πλευρά του άγχους είναι πως το άγχος δημιουργείται όταν υπάρχει φόβος απώλειας και έτσι μας προετοιμάζει για την απώλεια δημιουργώντας τις κατάλληλες άμυνες για να μην τραυματιστούμε ψυχικά. Ταυτόχρονα αρκετά συχνά το άγχος λειτουργεί σαν ξυπνητήρι της συνείδησης μας το οποίο μας παρακινεί να προχωρήσουμε σε αλλαγές και να ικανοποιήσουμε ουσιαστικές βασικές μας ανάγκες.

 

Σε κάθε περίπτωσή ο δρόμος που έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για την καθημερινή ζωή  είναι το να ακούμε προσεκτικά το άγχος και όχι να προσπαθούμε να το απαλείψουμε, δηλαδή είναι η προσπάθεια να κατανοήσουμε την σύγκρουση που συμβαίνει μέσα μας, δηλαδή την σύγκρουση των αξιών μας, τα διλλήματα της ζωής, την στάση μας απέναντι στην ζωή. Στόχος δεν είναι η εξουδετέρωση και εξάλειψη του άγχους αλλά ο έλεγχος και η πλήρης διαδικασία κατανόησης του.

 

Epilysi
Epilysi
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γρηγ. Λαμπράκη 10
& Ν.Εγνατία
Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

Δετ-Παρ: 09:00 – 21:00
Σαβ: Κλειστά
Κυρ: Κλειστά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2310 912382
info@epilysi.com