Η νευρική ανορεξία είναι μια διαταραχή η οποία επηρεάζει συνήθως τα νεαρά κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Τη συναντούμε κυρίως τα τελευταία χρόνια και σε μεγαλύτερα ποσοστά στις Δυτικές Κοινωνίες, στον αναπτυγμένο κόσμο.

Βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι ο φόβος που διακατέχει το άτομο για την εικόνα του και την ενδεχόμενη πρόσληψη βάρους. Τα άτομα έχουν την πεποίθηση ότι η εικόνα τους είναι αυτή ενός υπέρβαρου-παχύσαρκου ανθρώπου ακόμη κι αν το σώμα τους έχει αποστεωθεί από την έλλειψη τροφής. Τα ίδια άτομα όταν παρατηρούν κάποιον ισχνό και υπερ-αδυνατισμένο άνθρωπο τείνουν να τον θεωρούν πρότυπο ομορφιάς και υγείας.

 

Συναντάμε δύο τύπους νευρικής ανορεξίας

Στον ένα τύπο οι περιπτώσεις ανορεξίας χαρακτηρίζονται από στέρηση φαγητού (ανορεξία περιοριστικού τύπου). Στο δεύτερο τύπο, χαρακτηρίζονται από περιόδους στέρησης που εναλλάσσονται από επεισόδια βουλιμίας με υπερφαγία που ακολουθούνται όμως από προκλητούς εμετούς  ώστε και πάλι το άτομο να έχει τον έλεγχο του βάρους του (ανορεξία περιοριστικού - βουλιμικού  τύπου) .

 

Βασικό αρνητικό χαρακτηριστικό της νευρικής ανορεξίας είναι τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε νέες γυναίκες και ταυτόχρονα το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό γυναικών που υποφέρουν. Επίσης η συνειδητοποίηση του ατόμου είναι πολύ χαμηλή. Δηλαδή οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από τη διαταραχή δεν θεωρούν οτι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή οτι χρειάζονται βοήθεια απο ειδικούς για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση τους. Αξιολογούν την κατάσταση ως φυσιολογική και τη συμπεριφορά τους ως μη αναστρέψιμη σε αντίθεση με το περιβάλλον τους (οικογενειακό-φιλικό) που τους παρακινεί σε θεραπεία και αντιμετώπιση του προβλήματος. Ταυτόχρονα τελευταία ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν αυξανόμενα περιστατικά νευρικής ανορεξίας σε ηλικίες 8-13 ετών.

 

Η νευρική ανορεξία δεν έχει σαφές αιτιολογικό υπόβαθρο, φαίνεται όμως οτι η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική.  Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, του τρόπου σκέψης, του συναισθήματος αλλά και της οικογένειας στην οποία ζουν τα άτομα με ανορεξία έχουν ενοχοποιηθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για την εκδήλωση της διαταραχής αυτής. Τα τελευταία χρόνια γίνεται σαφές οτι συνδέεται άρρηκτα με την τάση ελέγχου του ατόμου, το άτομο προσπαθεί να έχει τον έλεγχο του εαυτού του και της αυτοεικόνας του οπότε και οδηγείται συχνά σε ακραία συμπεριφορά.

 

Epilysi
Epilysi
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γρηγ. Λαμπράκη 10
& Ν.Εγνατία
Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

Δετ-Παρ: 09:00 – 21:00
Σαβ: Κλειστά
Κυρ: Κλειστά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2310 912382
info@epilysi.com