Βιωματικό Σεμινάριο, Ψυχοσωματικά Συμπτώματα

Βιωματικό Σεμινάριο
Ψυχοσωματικά Συμπτώματα
Όταν το σώμα κραυγάζει για αλλαγή


Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχοσωματικές ενοχλήσεις είναι άνθρωποι εξαιρετικά αφοσιωμένοι σε σημαντικές για αυτούς σχέσεις, άνθρωποι που το κοινωνικό τους περιβάλλον αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους ίδιους και βασικό άξονα για τη ζωή τους.
Πώς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας όταν υποφέρει από τις ψυχοσωματικές του ενοχλήσεις; Τον πιέζουμε για μεγαλύτερη απόδοση; Τον παρηγορούμε; Του χαρίζουμε ίσως μια αντιμετώπιση γεμάτη από αγάπη ή μάλλον τον επικρίνουμε και τον καταδικάζουμε;
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο μέσα από θεωρία αλλά και βιωματικές ασκήσεις, θα γίνει μια προσπάθεια να καταλάβουμε τη σημασία που έχουν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα για τους ανθρώπους που τα βιώνουν, τον ρόλο που επιτελούν αλλά κυρίως ποια είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση τους. Ποιοι τρόποι συμπεριφοράς και αντιμετώπισης μάλλον συμβάλλουν σε μια ανακούφιση της συμπτωματολογίας και ποιοι μάλλον οδηγούν στην επιδείνωση της.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο καθώς και σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και σε φοιτητές ψυχοκοινωνικών επαγγελμάτων. Στόχος του σεμιναρίου είναι μια αιρετική, διαφορετική, πιο λειτουργική οπτική για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και την επίδραση τους στην καθημερινότητα.


Συντονιστής: Σταύρος Καρπουχτσής, Ψυχολόγος -Συστημικός Ψυχοθεραπευτής
Ημερομηνία διεξαγωγής: Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
Τόπος Διεξαγωγής: Γρηγορίου Λαμπράκη 10
Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής:     2310912382
Ώρες: 17:00-21:00
Κόστος: 30

Εντατικό Τμήμα Εκπαίδευσης στη Συστημική και Οικογενειακή θεραπεία

Το εντατικό τμήμα εκπαίδευσης στη Συστημική και Οικογενειακή θεραπεία και Συμβουλευτική απευθύνεται σε όλους, όσους θέλουν ν’ αποκτήσουν μια πρώτη επαφή και εξοικείωση με τη συστημική προσέγγιση και δίνει την δυνατότητα στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και σε φοιτητές να γνωρίσουν το συστημικό τρόπο εργασίας στο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.

Περιεχόμενα:

 • Θεωρητικές βάσεις της Συστημικής Θεραπείας
 • Συστημική διεξαγωγή συνεδρίας και τεχνικές συζήτησης
 • Βασικές θεραπευτικές στάσεις
 • Θεραπευτική διαδικασία
 • Συστημικές Παρεμβάσεις
 • Τομείς εφαρμογών του συστημικού τρόπου εργασίας
 • Διαδικασία Εκπαίδευσης

 • Από την επαφή και εξοικείωση με το θεωρητικό πλαίσιο αλλά κυρίως από την πρακτική εφαρμογή της συστημικής θεραπείας μέσα από:

Διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας.

Παρουσίαση περιστατικών.

Εκμάθηση τεχνικών, δεξιοτήτων και πειραματισμού σε παιχνίδια ρόλων.

Εποπτεία σε περιστατικά.

Παρακολούθηση ζωντανών συνεδριών.

 

Το εντατικό αυτό τμήμα είναι διάρκειας 40 ωρών και οι ημερομηνίες θα καθοριστούν από κοινού με τους συμμετέχοντες.

Συντονιστής : Καρπουχτσής Σταύρος

Τόπος       : Γρηγορίου Λαμπράκη 10, Ν.Εγνατία

Κόστος       : 300,-

Πληροφορίες-Δηλώσεις Συμμετοχής: 2310912382, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Εκπαίδευση στη Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών

Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής κρίσης και της αύξησης των πιεστικών προβλημάτων, η αναγκαιότητα εξειδικευμένης θεραπείας και συμβουλευτικής ζευγαριών αυξάνεται. Ταυτόχρονα αυξάνεται και η ανάγκη για μια εξειδικευμένη εκπαίδευση στη θεραπεία ζευγαριών. Η συστημική θεωρία, η μεθοδολογία και η εκτεταμένη εργαλειοθήκη της συστημικής θεραπείας είναι κατάλληλη για να ικανοποιήσει τις αναγκαιότητες και τις προκλήσεις της θεραπείας και της συμβουλευτικής ζευγαριών.

Τα ζευγάρια που αναζητούν τη θεραπεία ζεύγους βρίσκονται συνήθως σε μια κρίσιμη εξελικτική φάση για τους εαυτούς τους και τη σχέση τους και συγχρόνως σε μια δυσκολία να προχωρήσουν στο επόμενο αναγκαίο στάδιο τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τη σχέση τους. Ένας άμεσος στόχος στη θεραπεία ζευγαριών είναι η αύξηση του εύρους των δυνατοτήτων του ζευγαριού με σκοπό ένα νέο συμβόλαιο που θα ενεργοποιεί τα αποθέματα της σχέσης και της αμοιβαίας αγάπης.

Στόχος αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε ικανότητες του επαγγελματικού τρόπου εργασίας με ζευγάρια.

Θεματικές Ενότητες: 

 1. Εισαγωγή στην Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών, Συστημικές και Κονστρουκτιβιστικές θεωρίες.
 2. Η διαμόρφωση της θεραπείας ζεύγους: Πλαίσιο της θεραπείας, setting, αίτημα, ανάθεση, διάρκεια, συχνότητα.
 3. Θεωρία των σχέσεων ζεύγους και σχήματα σχέσεων, ατομικά-κοινά όνειρα ζωής, κοινωνικοί ρόλοι.
 4. Τρόποι ανάπτυξης της θεραπείας ζεύγους, παρέμβαση σε κρίση, βραχεία θεραπεία ζεύγους.
 5. Επικοινωνία στο ζευγάρι.
 6. Διαμεσολάβηση, συμβουλευτική διαζυγίου, ανασυσταθείσες οικογένειες
 7. Συμβουλευτική σε ζευγάρια ηλικίας άνω των 60.
 8. Δημιουργική δουλειά με γενεογράμματα, μεταφορές τελετουργικά, ιστορίες και σύμβολα.
 9. Σεξουαλικότητα, ερωτικότητα, πάθος.

Διαδικασία Εκπαίδευσης

Μέσα από την επαφή και εξοικείωση με το θεωρητικό πλαίσιο αλλά κυρίως από την πρακτική εφαρμογή της συστημικής θεραπείας ζεύγους, στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αναδείξουν το δικό τους προσωπικό στυλ εργασίας με ζευγάρια μέσα από:

 • Διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας.
 • Αναστοχασμού σε σχετικές περιπτώσεις ζευγαριών.
 • Εργασία με το μοντέλο της συν-θεραπείας.
 • Συστημικές βασικές στάσεις (ουδετερότητα, σεβασμός έναντι ασέβειας, ευαισθησία για το πλαίσιο, περιέργεια).
 • Εκμάθηση τεχνικών, δεξιοτήτων και πειραματισμού σε παιχνίδια ρόλων.
 • Εποπτεία σε περιστατικά.
 • Παρακολούθηση ζωντανών συνεδριών.

 

Η εκπαίδευση διαρκεί έναν χρόνο, 150 ώρες μοιρασμένες σε 9 Σαββατοκύριακα .

Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος: Σεπτέμβρης 2016

Συντονιστής : Καρπουχτσής Σταύρος

Τόπος         : Γρηγορίου Λαμπράκη 10, Ν.Εγνατία

Κόστος       : 990,-

Πληροφορίες-Δηλώσεις Συμμετοχής: 2310912382, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Μετάλογος-Το περιοδικό της Συστημικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Ο Μετάλογος είναι το πρώτο ελληνικό συστημικό περιοδικό που εκδίδει η Συστημική Εταιρεία Β. Ελλάδος από το 2002.
Έχοντας τις “Επιστήμες της Ψυχής” – ιδιαίτερα την Ψυχοθεραπεία – ως βασικό πλαίσιο αναφοράς, το περιοδικό αποπειράται να υποστηρίξει το Συστημικό Παράδειγμα μέσα στην ευρύτερη κοινότητα της γνώσης.
Ο Μετάλογος ονομάστηκε προς τιμήν του Gregory Bateson και της ομώνυμης έννοιάς του την οποία ορίζει ως
“μια διαλεκτική συζήτηση σχετικά με προβληματικά θέματα”.
Ο Μετάλογος, ένα είδος αναστοχαστικού διαλόγου, σαν μια συνεχής άσκηση που αποπειράται να δοκιμάσει τα όρια του λόγου - αφού ο λόγος δεν σημαίνει, δεν εισάγει, δεν αποκαλύπτει μόνο αλλά και αποκρύπτει….
Το περιοδικό Μετάλογος ήταν και είναι μια συλλογική κατασκευή και ελπίζει να (συνεχίσει) να συνεισφέρει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Συστημικού Χώρου σε συνεργασία με αναγνώστες/τριες και συγγραφείς/δημιουργούς.

 

 

   

http://metalogos-systemic-therapy-journal.gr/

 

Τα Θεμέλια της Οικογενειακής Θεραπείας – Lynn Hoffman

μετάφραση: Ελένη Σαμαρά, Κατερίνα Γαμβρουλά

Επιμέλεια: Βιολέτα Καφταντζή

εκδόσεις: University Studio Press

Με αυτό το εξαιρετικό έργο η πρωτοπόρος οικογενειακή θεραπεύτρια Λιν Χόφμαν αναδεικνύει τις διαφορετικές θεματικές και έννοιες γύρω από τις οποίες αναπτύχθηκε η οικογενειακή θεραπεία, ιχνηλατώντας την ιστορία της ως μία σπουδαία διανοητική περιπέτεια.

Τολμηρό στη σύλληψή του, το βιβλίο “Τα Θεμέλια της Οικογενειακής Θεραπείας” είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, βασισμένο σε ενδελεχή έρευνα και την απευθείας πολυετή και συστηματική παρατήρηση από τη συγγραφέα της δουλειάς πρωτοπόρων θεραπευτών εν δράσει και εμπλουτισμένο με κατατοπιστικά παραδείγματα, που αναδεικνύει τις συνδέσεις ανάμεσα στους κυριότερους διανοητές του πεδίου της οικογενειακής θεραπείας και γεφυρώνει με μοναδικό τρόπο το οικογενειακό πεδία με τις άλλες κοινωνικές επιστήμες.

Η συγγραφέας εξετάζει προσεκτικά τις πρώιμες μελέτες των επικοινωνιακών προτύπων σε οικογένειες με μέλος με σχιζοφρένεια και τις συνδέει με σχετικές μελέτες πάνω στην οικογενειακή τυπολογία και το συνολικό εύρος των συναισθηματικών διαταραχών. Στη συνέχεια εξερευνά τις κύριες σχολές οικογενειακής θεραπείας και σημαντικές μ0ρφές πρωτοπόρων όπως ο Μινούτσιν, ο Μπόουεν, ο Χέιλι, η Σάτιρ, ο Έρικσον και ο Άκερμαν, καθώς και την επαναστατική δουλειά του Μιλάνου, Σελβίνι Παλατσόλι, Μπόσκολο, Τσεκίν και Πράτα.

Το βιβλίο που δικαίως μαζί με το υπόλοιπο έργο της καθιέρωσε τη Χόφμαν ως ιστορικό της οικογενειακής θεραπείας, αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών και αναγκαίο ανάγνωσμα για όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και τους εκπαιδευόμενους που θέλουν να εφαρμόσουν την οικογενειακή θεραπεία στη δουλειά τους.

Ακόμη, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για κάθε αναγνώστη που επιθυμεί να κατανοήσει την ανατρεπτική αλλαγή στη σκέψη των θεραπευτών  η οποία αναδεικνύεται στο παρόν βιβλίο και τις επιδράσεις της στη δουλειά τους.

Πηγή: Οπισθόφυλλο του  βιβλίου

 

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής Γενικού Νοσοκομείου: Ο κύβος τής Ψυχιατρικής

Η Πανελλήνια Εταιρεία Ψυχιατρικής Γενικού Νοσοκομείου συνεχίζει τη σειρά των επιτυχών επιστημονικών εκδηλώσεών της ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής Γενικού Νοσοκομείου με τίτλο «Ο κύβος της Ψυχιατρικής» προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 21 - 23 Φεβρουαρίου 2013 στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη.

 

Βιωματικό Εργαστήριο- Άγχος,Φοβίες, Κρίση Πανικού

Το συμπτωματικό άγχος γεννάει αυτό που φοβάται

Όποιος υποφέρει από φοβίες, άγχος και κρίσεις πανικού νιώθει την έντονη επιθυμία να ξεφορτωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, καθώς και τις σκέψεις, τις φυσιολογικές αντιδράσεις και τις σωματικές αισθήσεις που τα συνοδεύουν. Από τη μια πλευρά αυτό είναι απολύτως κατανοητό και δικαιολογημένο, από την άλλη όμως, μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στη διατήρηση ίσως και επιδείνωση των συμπτωμάτων, στην μεγιστοποίηση του άγχους και του πανικού και τελικά στην ανατροπή της καθημερινής φυσιολογικής λειτουργικότητας.

Στο εργαστήριο αυτό θα προσεγγίσουμε θεωρητικά και με βιωματικές ασκήσεις το φαινόμενο του άγχους, των κρίσεων πανικού και των φοβιών από τη σκοπιά της Συστημικής Οπτικής και της Στρατηγικής Θεραπείας.

Θεματικές ενότητες που θα μας απασχολήσουν:

 • Επιλεγμένες ειδικές φοβίες.
 • Δεξιότητες, ικανότητες και αποθέματα, για τις αθέλητες επιδράσεις και τον υπαινικτικό χαρακτήρα του συμπτωματικού άγχους.
 • Διατήρηση των θετικών επιδράσεων του άγχους.
 • Διακοπή του φαύλου κύκλου του άγχους, αντιμετώπιση των αγχογόνων καταστάσεων.
 • Παρέμβαση στην Κρίση Πανικού
 • Τεχνικές χαλάρωσης ως στήριγμα στη διεύρυνση των περιθωρίων ελευθερίας κινήσεών μας.
 • Πώς θα γίνουμε οι σύμβουλοι του εαυτού μας από ασφαλή απόσταση.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο καθώς και σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και σε φοιτητές ψυχοκοινωνικών επαγγελμάτων. Στόχος του εργαστηρίου είναι μια αιρετική, διαφορετική, πιο λειτουργική οπτική για το άγχος και την επίδραση του στην καθημερινότητα, η προσωπική ευαισθητοποίηση στο κομμάτι του άγχους, αλλά και η σε βάθος  πρακτική οπτική που μπορεί να ενισχύσει επαγγελματίες ψυχική υγείας να εργαστούν αποτελεσματικά με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο φάσμα του άγχους, φοβιών και κρίσεων πανικού.

Συντονιστής: Σταύρος Καρπουχτσής Ψυχολόγος-Συστημικός Ψυχοθεραπευτής

Μία συνάντηση ανά δεκαπενθήμερο διάρκειας 2  ωρών .Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 14 συναντήσεις.

 

Ομαδική Συναδελφική Εποπτεία Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

Ομαδική Συναδελφική Εποπτεία Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες των ψυχοκοινωνικών επιστημών στην εργασία τους με τους ανθρώπους. Μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο υποστήριξης και μέσα από ομαδικές διαδικασίες προσφέρεται στα μέλη της ομάδας υποστήριξη, εκπαίδευση και παρατήρηση ώστε να επιλυθούν προβλήματα που συναντά ο κάθε επαγγελματίας στην καθημερινή κλινική πρακτική, είτε με πελάτες είτε με το πλαίσιο εργασίας. Ο βασικός στόχος της ομάδας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας καθώς και η διευκόλυνση της επαγγελματικής ζωής των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Μία συνάντηση ανά μήνα διάρκειας 2 ωρών.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ ανά συνάντηση

 

Epilysi
Epilysi
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γρηγ. Λαμπράκη 10
& Ν.Εγνατία
Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

Δετ-Παρ: 09:00 – 21:00
Σαβ: Κλειστά
Κυρ: Κλειστά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2310 912382
info@epilysi.com