image01

image01

image01

image01

image01

image01

image01

image01

image01

image01

image01

image01

image01

Το εντατικό τμήμα εκπαίδευσης στη Συστημική και Οικογενειακή θεραπεία και Συμβουλευτική απευθύνεται σε όλους, όσους θέλουν ν’ αποκτήσουν μια πρώτη επαφή και εξοικείωση με τη συστημική προσέγγιση και δίνει την δυνατότητα στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και σε φοιτητές να γνωρίσουν το συστημικό τρόπο εργασίας στο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.

Περιεχόμενα:

 • Θεωρητικές βάσεις της Συστημικής Θεραπείας
 • Συστημική διεξαγωγή συνεδρίας και τεχνικές συζήτησης
 • Βασικές θεραπευτικές στάσεις
 • Θεραπευτική διαδικασία
 • Συστημικές Παρεμβάσεις
 • Τομείς εφαρμογών του συστημικού τρόπου εργασίας
 • Διαδικασία Εκπαίδευσης

 • Από την επαφή και εξοικείωση με το θεωρητικό πλαίσιο αλλά κυρίως από την πρακτική εφαρμογή της συστημικής θεραπείας μέσα από:

Διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας.

Παρουσίαση περιστατικών.

Εκμάθηση τεχνικών, δεξιοτήτων και πειραματισμού σε παιχνίδια ρόλων.

Εποπτεία σε περιστατικά.

Παρακολούθηση ζωντανών συνεδριών.

 

Το εντατικό αυτό τμήμα είναι διάρκειας 40 ωρών και οι ημερομηνίες θα καθοριστούν από κοινού με τους συμμετέχοντες.

Συντονιστής : Καρπουχτσής Σταύρος

Τόπος       : Γρηγορίου Λαμπράκη 10, Ν.Εγνατία

Κόστος       : 300,-

Πληροφορίες-Δηλώσεις Συμμετοχής: 2310912382, info@epilysi.com

Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής κρίσης και της αύξησης των πιεστικών προβλημάτων, η αναγκαιότητα εξειδικευμένης θεραπείας και συμβουλευτικής ζευγαριών αυξάνεται. Ταυτόχρονα αυξάνεται και η ανάγκη για μια εξειδικευμένη εκπαίδευση στη θεραπεία ζευγαριών. Η συστημική θεωρία, η μεθοδολογία και η εκτεταμένη εργαλειοθήκη της συστημικής θεραπείας είναι κατάλληλη για να ικανοποιήσει τις αναγκαιότητες και τις προκλήσεις της θεραπείας και της συμβουλευτικής ζευγαριών.

 

Τα ζευγάρια που αναζητούν τη θεραπεία ζεύγους βρίσκονται συνήθως σε μια κρίσιμη εξελικτική φάση για τους εαυτούς τους και τη σχέση τους και συγχρόνως σε μια δυσκολία να προχωρήσουν στο επόμενο αναγκαίο στάδιο τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τη σχέση τους. Ένας άμεσος στόχος στη θεραπεία ζευγαριών είναι η αύξηση του εύρους των δυνατοτήτων του ζευγαριού με σκοπό ένα νέο συμβόλαιο που θα ενεργοποιεί τα αποθέματα της σχέσης και της αμοιβαίας αγάπης.

 

 

Στόχος αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε ικανότητες του επαγγελματικού τρόπου εργασίας με ζευγάρια.

 

 

Θεματικές Ενότητες: 

 1. Εισαγωγή στην Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών, Συστημικές και Κονστρουκτιβιστικές θεωρίες.
 2. Η διαμόρφωση της θεραπείας ζεύγους: Πλαίσιο της θεραπείας, setting, αίτημα, ανάθεση, διάρκεια, συχνότητα.
 3. Θεωρία των σχέσεων ζεύγους και σχήματα σχέσεων, ατομικά-κοινά όνειρα ζωής, κοινωνικοί ρόλοι.
 4. Τρόποι ανάπτυξης της θεραπείας ζεύγους, παρέμβαση σε κρίση, βραχεία θεραπεία ζεύγους.
 5. Επικοινωνία στο ζευγάρι.
 6. Διαμεσολάβηση, συμβουλευτική διαζυγίου, ανασυσταθείσες οικογένειες
 7. Συμβουλευτική σε ζευγάρια ηλικίας άνω των 60.
 8. Δημιουργική δουλειά με γενεογράμματα, μεταφορές τελετουργικά, ιστορίες και σύμβολα.
 9. Σεξουαλικότητα, ερωτικότητα, πάθος.

 

Διαδικασία Εκπαίδευσης

Μέσα από την επαφή και εξοικείωση με το θεωρητικό πλαίσιο αλλά κυρίως από την πρακτική εφαρμογή της συστημικής θεραπείας ζεύγους, στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αναδείξουν το δικό τους προσωπικό στυλ εργασίας με ζευγάρια μέσα από:

 • Διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας.
 • Αναστοχασμού σε σχετικές περιπτώσεις ζευγαριών.
 • Εργασία με το μοντέλο της συν-θεραπείας.
 • Συστημικές βασικές στάσεις (ουδετερότητα, σεβασμός έναντι ασέβειας, ευαισθησία για το πλαίσιο, περιέργεια).
 • Εκμάθηση τεχνικών, δεξιοτήτων και πειραματισμού σε παιχνίδια ρόλων.
 • Εποπτεία σε περιστατικά.
 • Παρακολούθηση ζωντανών συνεδριών.

 

Η εκπαίδευση διαρκεί έναν χρόνο, 150 ώρες μοιρασμένες σε 9 Σαββατοκύριακα.

Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος: Σεπτέμβρης 2016

Συντονιστής : Καρπουχτσής Σταύρος

Τόπος         : Γρηγορίου Λαμπράκη 10, Ν.Εγνατία

Κόστος       : 990,-

Πληροφορίες-Δηλώσεις Συμμετοχής: 2310912382, info@epilysi.com

Ο Μετάλογος είναι το πρώτο ελληνικό συστημικό περιοδικό που εκδίδει η Συστημική Εταιρεία Β. Ελλάδος από το 2002.
Έχοντας τις “Επιστήμες της Ψυχής” – ιδιαίτερα την Ψυχοθεραπεία – ως βασικό πλαίσιο αναφοράς, το περιοδικό αποπειράται να υποστηρίξει το Συστημικό Παράδειγμα μέσα στην ευρύτερη κοινότητα της γνώσης.
Ο Μετάλογος ονομάστηκε προς τιμήν του Gregory Bateson και της ομώνυμης έννοιάς του την οποία ορίζει ως
“μια διαλεκτική συζήτηση σχετικά με προβληματικά θέματα”.
Ο Μετάλογος, ένα είδος αναστοχαστικού διαλόγου, σαν μια συνεχής άσκηση που αποπειράται να δοκιμάσει τα όρια του λόγου - αφού ο λόγος δεν σημαίνει, δεν εισάγει, δεν αποκαλύπτει μόνο αλλά και αποκρύπτει….
Το περιοδικό Μετάλογος ήταν και είναι μια συλλογική κατασκευή και ελπίζει να (συνεχίσει) να συνεισφέρει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Συστημικού Χώρου σε συνεργασία με αναγνώστες/τριες και συγγραφείς/δημιουργούς.

 

 

   

http://metalogos-systemic-therapy-journal.gr/

μετάφραση: Ελένη Σαμαρά, Κατερίνα Γαμβρουλά

Επιμέλεια: Βιολέτα Καφταντζή

εκδόσεις: University Studio Press

Με αυτό το εξαιρετικό έργο η πρωτοπόρος οικογενειακή θεραπεύτρια Λιν Χόφμαν αναδεικνύει τις διαφορετικές θεματικές και έννοιες γύρω από τις οποίες αναπτύχθηκε η οικογενειακή θεραπεία, ιχνηλατώντας την ιστορία της ως μία σπουδαία διανοητική περιπέτεια.

Τολμηρό στη σύλληψή του, το βιβλίο “Τα Θεμέλια της Οικογενειακής Θεραπείας” είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, βασισμένο σε ενδελεχή έρευνα και την απευθείας πολυετή και συστηματική παρατήρηση από τη συγγραφέα της δουλειάς πρωτοπόρων θεραπευτών εν δράσει και εμπλουτισμένο με κατατοπιστικά παραδείγματα, που αναδεικνύει τις συνδέσεις ανάμεσα στους κυριότερους διανοητές του πεδίου της οικογενειακής θεραπείας και γεφυρώνει με μοναδικό τρόπο το οικογενειακό πεδία με τις άλλες κοινωνικές επιστήμες.

Η συγγραφέας εξετάζει προσεκτικά τις πρώιμες μελέτες των επικοινωνιακών προτύπων σε οικογένειες με μέλος με σχιζοφρένεια και τις συνδέει με σχετικές μελέτες πάνω στην οικογενειακή τυπολογία και το συνολικό εύρος των συναισθηματικών διαταραχών. Στη συνέχεια εξερευνά τις κύριες σχολές οικογενειακής θεραπείας και σημαντικές μ0ρφές πρωτοπόρων όπως ο Μινούτσιν, ο Μπόουεν, ο Χέιλι, η Σάτιρ, ο Έρικσον και ο Άκερμαν, καθώς και την επαναστατική δουλειά του Μιλάνου, Σελβίνι Παλατσόλι, Μπόσκολο, Τσεκίν και Πράτα.

Το βιβλίο που δικαίως μαζί με το υπόλοιπο έργο της καθιέρωσε τη Χόφμαν ως ιστορικό της οικογενειακής θεραπείας, αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών και αναγκαίο ανάγνωσμα για όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και τους εκπαιδευόμενους που θέλουν να εφαρμόσουν την οικογενειακή θεραπεία στη δουλειά τους.

Ακόμη, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για κάθε αναγνώστη που επιθυμεί να κατανοήσει την ανατρεπτική αλλαγή στη σκέψη των θεραπευτών  η οποία αναδεικνύεται στο παρόν βιβλίο και τις επιδράσεις της στη δουλειά τους.

Πηγή: Οπισθόφυλλο του  βιβλίου

Ομαδική Συναδελφική Εποπτεία Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες των ψυχοκοινωνικών επιστημών στην εργασία τους με τους ανθρώπους. Μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο υποστήριξης και μέσα από ομαδικές διαδικασίες προσφέρεται στα μέλη της ομάδας υποστήριξη, εκπαίδευση και παρατήρηση ώστε να επιλυθούν προβλήματα που συναντά ο κάθε επαγγελματίας στην καθημερινή κλινική πρακτική, είτε με πελάτες είτε με το πλαίσιο εργασίας. Ο βασικός στόχος της ομάδας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας καθώς και η διευκόλυνση της επαγγελματικής ζωής των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Μία συνάντηση ανά μήνα διάρκειας 2 ωρών.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ ανά συνάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης

Ομάδα Ανάπτυξης και Βελτίωσης

Ομαδική Συναδελφική Εποπτεία

Βιωματική Ομάδα

Αλληλογραφία

    Όνομα:
*  Email: